Кадър: Нова твНямаме натиск на външната си граница, което значи, че

...
Кадър: Нова твНямаме натиск на външната си граница, което значи, че
Коментари Харесай

Захариева: Трябва да запазим споразумението с Турция за бежанците

Кадър: Нова тв

" Нямаме напън на външната си граница, което значи, че Турция  извършва уговорките си за бежанците . Считам, че и Европейски Съюз извършва уговорките си ". Това съобщи за " Здравей, България " вицепремиерът Екатерина Захариева дни преди срещата на върха на ЕС-Турция, която ще се организира във Варна.

По нейно мнение  споразумението сред Брюксел и Анкара за бежанците  непременно би трябвало да бъде непокътнато:  " Всички си спомняме какво се случи 2015-а година. Всички си спомняме натиска по така наречен „ западнобалкански ” маршрут ".

Преди дни президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че до този миг Брюксел е изплатил на Анкара 850 милиона евро при обещани 6 милиарда за справяне с бежанската рецесия.

Захариева разясни, че парите се изплащат на южната ни съседка поетапно:  " По моя информация са разплатени 1,5 милиарда, а останалите са договорирани, тъй като те се отпускат за съответни планове. Когато са подготвени плановете, тогава се изплащат парите ". 

" Тонът е изострен и от двете страни. Целта на тази среща е да се слагат очи в очи въпросите. Ердоган не за първи път споделя, че Европейски Съюз не извършва уговорките си по съглашението. Европейски Съюз и институциите споделят, че го извършват и че в действителност по този начин е направено съглашението ", допълни тя.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР